О нама

Штрајк 1993.

Зиме 1993. године незапамћена инфлација, до тада незабележена у свету и неспособност тадашњих руководилаца фабрике ЗНП, довели су до бурних протеста радника и у први план избацили групу некомпромитованих људи која се доследно борила за радничка права. Језгро те групе је на следећим синдикалним изборима, изборило победу над старим “режимским” синдикатом. Од тог тренутка синдикат “Наменске” постаје један од главних чинилаца свих друштвених превирања. Лидери тог “новог” синдиката постали су Зоран Недељковић – Меда и Драгутин Станојловић – Баја.
Прва велика акција синдиката Наменске (после дуге, неуспешне борбе са руководством) почела је 19. августа 1996, на Преображење. Радници Наменске предвођени одбором синдиката, свакога дана излазили су на улице свога града тражећи смене тадашњег руководства. Зборови, шетње, демонстрације. У време најжешћег протеста радници и одбор синдиката започели су страјк глађу. Страјк глађу започело је 96 радника, а услед разних здравствених проблема завршило га 58. Глад је трајала 11 дана и ноћи. На Св. Петку 27. октобра протести су завршени, зато што је руководство било приморано да прихвати свих осам захтева синдиката.

 

На жалост годину дана касније, после неуспешних преговора са руководством радници су морали поново на улицу. У лето 1997. године одбор синдиката је одлучио да се крене пешице за престоницу удаљену око 140 км. Сто радника на челу са лидерима синдиката препешачило је пут од Крагујевца до Београда. У Београд је тог дана стигло и неколико аутобуса са радницима “Наменске”. Постигли су се неки уступци, али се до коначног решења није стигло.

Као резултат претходних неиспуњених услова у пролеће 1998. године радници “Наменске” су опет у протесту, на улици. Почиње нови штрајк гладју, овога пута 56 људи. Масовне демонстрације подижу цео град на ноге и наши захтеви се испуњавају 14. маја 1998. године.

Радници Наменске у протесту су поново од 27.09.1999. год. Протести су трајали до 21.11.1999.год. Захтеви су нам делимично испуњени
У пролеће 2000. год. поново смо били на ивици егзистенције.

Синдикат и радници “Наменске” знаће да се изборе за себе.

Comments are closed