САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Синдикална организација Застава оружје је изложена великим притисцима како би се кроз дисциплиновање одустало од сваког даљег отпора и исказивања незадовољства радника због стања које је резултат управљања фабриком.
Након што је пре 3 године по основу анонимне кривичне пријаве у Синдикат ушла пореска контрола, Финансијска полиција и инспектори Министарства унутрашњих послова за привредни криминал, по налогу Тужилаштва и где је документација Синдиката прегледана до последњег папира, као и банковни рачуни, а вршена је и провера добављача са којима Синдикат сарађује, сада је против председника Синдиката Драгана Илића поново поднето више кривичних пријава а напад добија на интензитету с обзиром на то да се председнику Синдиката учестало упућују нова решења са претњом отказа Уговора о раду од стране директора фабрике, иако је недавно председник Синдиката кажњен, и то тромесечним умањењем зараде од 20%.
Почетком прошле недеље Драган Илић је саслушан у МУП-у по налогу Тужилаштва, а по основу нове кривичне пријаве коју је против њега поднео генерални директор Милојко Брзаковић за наводно угрожавање опште сигурности, а саслушан је и по основу поднете кривичне пријаве од председника Надзорног одбора пуковника Војске Србије Ивице Марјановића због наводног физичког напада на њега од стране председника Синдиката у Управној згради фабрике Застава оружје.
Томе је претходила и кривична пријава о наводном нападу председника Драгана Илића на Милана Милошевића, руководиоца службе обезбеђења, који се током штрајкова истакао као чувар и кључар фабричких капија и који је на све начине покушавао да спречи излазак радника пред Управну зграду.
Прогон се ту не завршава јер припадници МУП-а интензивно прате возило у коме се креће председник Синдиката и заустављају га са намером да му пишу прекршајне пријаве. Приликом једног таквог заустављања је приведен у просторије МУП-а и задржан целу ноћ у притвору јер наводно није хтео да се подвргне контроли алкохолисаности. Том приликом, иако није пружао отпор, полицајци су му на најдрскији начин ставили лисице како би био одведен у Завод за хитну медицинску помоћ где је са лисицама на рукама изведен из аутомобила и чекао преглед, као највећи криминалац, на опште запрепашћење грађана који су били присутни у Хитној помоћи. Том приликом му није омогућено да се подвргне контроли алкохолисаности у Хитној помоћи јер присутни полицајац то није дозволио.
Прогон се на томе не завршава, постоје поуздана сазнања да се мобилни телефон прислушкује, док припадници Безбедоносно – информативне агенције прате председника Синдиката и распитују се о његовом кретању. 
Дугогодишњи напади на Синдикат и кампања која се води је последица неолибералне тенденције да се фабрика што више уреди по тржишном моделу и где се Синдикат сматра „елементом који ремети тржиште“ јер се супротставио приватизацији фабрике на начин како то предвиђа Закон који је у мају усвојен у Скупштини Републике Србије.
Без обзира на оптужбе које се стално подносе потив председника Синдиката због наводног кршења закона, без учешћа Синдиката у процесу доношења одлука није могуће постићи дугорочна и конструктивна решења која треба да унапреде положај радника фабрике у новонасталим околностима.
Синдикат осуђује овакав тенденциозни напад и притисак на Синдикат и његовог председника, и захтева да државни органи омогуће обављање синдикалних активности слободно и у складу са конвенцијама МОР-а чији је потписник и Република Србија.
О догађајима који се односе на прогон Синдиката и председника биће обавештене и међународне организације синдиката како би се захтевала заштита представника синдиката само због тога што је Синдикат водио радничку борбу да заштити интересе запослених фабрике Застава оружје АД.

Bookmark the permalink.

Comments are closed