Архива 2004

Четвртак, 24. 06. 2004. г.

у посету Синдикалној организацији дошао је председнички кандидат Борис Тадићи био срдачно дочекан од запослених.

У разговору са Одбором синдикалне организације Борис Тадић је упознат са стањем у фабрици Застава оружје ДП.

Потом је у пратњи одбора синдикалне организације и запослених отишао до Управне зграде предузећа где се председнички кандидат обратио комплетном пословодству фабрике и скупштини синдикалне организације.

Неуважавање захтева синдикалне организације да се:

  • упосле резервисани капацитети
  • изврши конверзија дуговања фабрике према министарству одбране, у трајни улог државе преузимањем дела капитала фабрике
  • направи програм враћања дуга фабрици у износу од око 60 милиона долара,

био је повод за протесте чланова наше организације испред Министарства одбране 29. 06. 2004. год. године.

Више од 1500 запослених са 33 аутобуса кренуло је за Београд око 830 сати. У Београду се након искрцавања чланства синдикалне организације на углу Немањине и Сарајевске улице колона запослених упутила ка Министарству одбране. Киша која је све време пратила уцеснике овог протеста није омела успешно одржавања протеста.

Пошто су изнети захтеви и обрацања чланова одбора синдикалне организације цланови наше организације су се дисциплиновано вратили до аутобуса а потом за Крагујевац.

Оцена одбора синдикалне организације, је да је протест постигао свој циљ, демонстрирана је велика акциона способност наше организације и створени предуслови за наставак преговора.

 

Уторак, 18. мај 2004. године,

одржана скупштина Синдикалне организације Застава оружје, након  на којој је донета одлука о суспензији најављених протеста.

 

Уторак, 18. мај 2004. године,

одржан састанак у Влади Републике  Србије на којој су присуствовали представници наше синдикалне организације, премијер Војислав Коштуница, Министар унутрашњих послова Драган Јоцић, Министар финансија Младан Диникић са сарадницима, Министар одбране Првослав Давинић и заменик Министра привреде Зора Симови.

 

Епилог: Постигнут договор о висини субвенција у циљу покретања производње и одређени термини за наставак разговора са Министарством одбране.

 

Петак, 14. мај 2004. године,

премијер са сарадницима око 18 х долази у просторије синдикалне организације, где је постигнут договор о начину и динамици решавања захтева наше Синдикалне организације, након чега смо донели одлуку о одустајању од за тај дан најављеног манифестовања незадовољства.

 

Среда, 12. мај 2004. године,

упућено отворено писмо председнику Владе Републике Србије са следецим садржајем:

 

Председник Владе

Републике Србије

Војислав Коштуница

 

ПОШТОВАНИ Г – ДИНЕ КОШТУНИЦА

 

Како наше обраћање Вама и другим надлежним органима, као и најаве наших протеста, нису дале никакве резултате, обавештавам Вас да уколико не буде разговора са надлежнима и не буде задовољавајућих решења до 17х у петак 14.05.2004.г. више стотине наших радника са мајицама на којима пише “Оружари” би ће у првим редовима митинга у организацији Ваше политичке коалиције.

Када митинг започне сви ће окренути леђа бини, а остатак наших радника употребиће пиштаљке којима ће бити снабдевени. Окретање леђа Вашој коалицији симболизоваће, окренута леђа Државе нама. О нашим захтевима информисали смо Вас у нашим предходним дописима упуценим Вама.

 

С поштовањем

 

 

Понедељак, 10. мај 2004. године,

скупштина Синдикалне организације Застава Оружје потврдује одлуку о започињању протеста.

Уторак, 4. мај 2004. године,

након неуспелих покушаја да се успостави контакт, а тиме и дијалог са Владом Србије, одбор Синдикалне организације Застава Оружје доноси одлуку о започињању протеста 18. маја, са следећим захтевима:

 

  1. Добијање субвенција неопходних за покретање производње и рализацију склопљених уговора за америцко тржиште.
  2. Конверзија дуговања према Министарству одбране СЦГ из ранијих година у трајни улог државе преузимањем дела капитала.
  3. Уговарање са Министарством одбране за потребе Војске Србије и Црне Горе.

 

Субота, 8. мај 2004. године,

одржан састанак са републичким посланицима из Крагујевца и председником градске владе на коме је одбор Синдикалне организације ЗО упознао са својим захтевима и акцијам које це предузети у циљу реализовања захтева. Позиву се нису одазвали посланици радикалне странке.

 

08. 04. 2004. г.

Одржана Скупштина синдикалне организације на којој је размотрена ситуација у фабрици и дата сагласност за приступање унији синдиката Одбрамбене индустрије Србије.

 

08. 04. 2004. г.

Почео са радом информативни програм синдикалне организације Застава Оружје

 

07. 04. 2004. г.

У просторијама Синдикалне организације Застава Оружје одржан састанак представника свих синдикалних организација Одбрамбене индустрије Србије ција тема је била формирање уније ради заједницког наступа ка Влади Србије.

 

05. 04. 2004. г.

Представници синдикалне организације обавили разговоре са представницима Владе у Министарству одбране у циљу конверзије дуга на основу нереализованих уговора из претходних година и обезбедивања нових уговора.

 

30. 03. 2004. г.

Са радом почео експериментални програм Информативног програма Синдикалне организације Застава Оружје.

 

29. 03. 2004. г.

Представници синдикалне организације обавили разговоре са представницима Владе у Министарству привреде са циљем добијања субвенција.

 

18. 03. 2004. г.

Делегација наше синдикалне организације дала подршку протестима ваљевског Крушика.

 

13. 03. 2004. г.

У посети синдикату боравила делегација из Шведске.

 

18. 02. 2004. г.

Синдикалном акцијом преузета још једна канцеларија у Управној згради.

 

28. 01. 2004. г.

Одржан иницијални састанак Скупштине и Одбора синдиката, фабричке скупштине и пословодства са агенцијом за приватизацију и консултантском кућом ангажованом на пословима припреме плана реструктуирања фабрике.

Bookmark the permalink.

Comments are closed